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Terminology

No more 

PERIOD
QUARTER

No more

EXTRA TIME
OVERTIME
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ART 4 - UNIFORMS: Accessories

Any accessories

USED BY the team 

must be IN ONE 

SAME SOLID colour
(Colour Black/White/Dominant 

Uniform Colour) 

ACCESSORIES ARE:

• ARM & LEG 

SLEEVES

• HEAD GEAR

• HEAD & 

WRISTBAND

• TAPING

• SHIRT under the 

uniform is not 

permitted

4.4.2. ”All players on the team must have all their arm and 

leg compression sleeves, headgear, wristbands and 

headbands and tapings of the same solid colour. ”
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Art. 7 Coaches: Duties and powers

7.5 The coach may communicate in a courteous manner 
with the officials during the game to obtain information 
only when the ball is dead and the game clock is stopped.
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ART. 17 - THROW-IN

1. Last 2 minutes of 4th quarter or 

overtime

2. Defensive player cannot move 

over the boundary line

REFEREE

• USES PREVENTIVE WARNING 

SIGNAL

• IF VIOLATION, TF AGAINST 

DEFENSIVE PLAYER
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17.3.3. When the game clock shows 2:00 minutes or less in the fourth quarter and in each overtime, and 
there is a throw-in, the official shall use an illegal boundary line crossing signal as a warning while 
administering the throw-in.
If a defensive player:
• Moves any part of his body over the boundary line to interfere with a throw-in, or
• Is closer than 1 m to the player taking the throw-in when the throw-in place has less than 2 m distance, it is a violation 
and shall lead to a technical foul



INTERPRETATION EXAMPLES:

17-4  Example: 
With 0:54 remaining on the game clock in the fourth quarter, team A is entitled 
to a throw-in. Before handing the ball to thrower-in A1, the official shows the 
warning signal for an illegal boundary line crossing. After that, B1 moves his 
hand towards A1 over the boundary line before the ball has been thrown-in 
across the boundary line.

Interpretation: B1 shall be charged with a technical foul.
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VICTORIAN RULE

Art. 17 Throw-in

Following a technical foul, an unsportsmanlike or disqualifying foul 
the game shall be resumed with a throw-in from the throw-in line at 
the team’s frontcourt. unless otherwise stated in these rules.
Victorian Rule in State Leagues: – 2 Free throws plus possession, 
from the throw-in line at the team’s frontcourt, unless otherwise 
stated in these rules
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Art. 17 - Throw-in after an

Unsportsmanlike Foul - Disqualifying Foul or Fighting

All throw-ins as part of a

Technical Foul, 

Unsportsmanlike Foul -

Disqualifying Foul or Fighting 

shall be administered from 

the throw-in line in the team’s 

frontcourt.

If shot clock in place – in all  

cases the  team shall have 14 

seconds on the shot clock

14
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ART. 24 - DRIBBLING

THROWING THE 

BALL AGAINST 

THE 

BACKBOARD & 

REGAINING 

CONTROL IS NO 

LONGER A 

DRIBBLE

TO THROW THE BALL AGAINST 

THE BASKET 

THE BALL TOUCHES THE 

BACKBOARD 

PLAYER catches THE 

BALL  

DUNK IS 

ALLOWED 

OR COME 

BACK TO 

FLOOR
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For example: a player can throw the ball against the backboard, catch it and then shoot.



ART. 35 - DOUBLE FOUL

TO BE A DOUBLE FOUL

2 OPPONENT 

PLAYERS 

FOULING EACH 

OTHER 

WITH PHYSICAL  

CONTACT AND 

THERE IS THE 

SAME PENALTY
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35.1.2 To consider 2 fouls as a double foul the following conditions must 
apply:
▬ Both fouls are player fouls.
▬ Both fouls involve physical contact.
▬ Both fouls are between the same 2 opponents fouling each other.
▬ Both fouls have the same penalty.

35.2. Penalty
A personal foul shall be charged against each offender. No free throws shall be 
awarded and the game shall be resumed as follows:
If at approximately the same time as the double foul:
• A valid field goal, or a last free throw is scored, the ball shall be awarded to the non-
scoring team for a throw-in from any place behind that team’s endline.
• A team had control of the ball or was entitled to the ball, the ball shall be awarded to 
this team for a throw-in from the place nearest to the infraction.
• Neither team had control of the ball nor was entitled to the ball, a jump ball situation 
occurs.
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INTERPRETATION EXAMPLES:

24-2 Example: 
A1 has not yet dribbled and is standing still when he throws the ball against 
the opponents’ or his own backboard and catches it again before another 
player has touched the ball.

Interpretation: Legal play. After catching the ball, A1 may shoot, pass and 
begin a new dribble.

24-3 Example: 
After ending a dribble either in the continuous motion or standing still, A1 
throws the ball against the opponents’ or his own backboard and catches or 
touches the ball again before it has touched another player.

Interpretation: Legal play. After catching the ball A1 may shoot or pass but 
may not begin a new dribble.
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ART. 29 - 24 seconds 

LAST 2 MINUTES OF THE 4TH QUARTER OR OVERTIME

COACH with a his team’s 

backcourt throw-in DECIDES 

AFTER HIS TIME-OUT WHERE 

THE GAME shall be RESUMED

24

PLAY 

DIRECTION

PLAY 

DIRECTION

14

BACKCOURT FRONTCOURT
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Art. 29  24 Seconds ( Art. 17 Throw-in)

INTERPRETATION EXAMPLES:

29.2.3 When the game clock shows 2:00 minutes or less in the fourth 
quarter or overtime, following a time-out taken by the team that is entitled 
to the possession of the ball from its backcourt, the coach of that team has 
the right to decide whether the game shall be resumed with a throw-in 
from the throw-in line in the team’s frontcourt or from the team’s 
backcourt at the place nearest to where the game was stopped.

At the latest after the time-out, the referee shall ask Coach A of his 
decision where the throw-in shall be administered. Coach A shall indicate 
clearly “frontcourt” or “backcourt” and at the same time showing with his 
arm to the place (frontcourt or backcourt), where the throw-in shall be 
administered. Coach A decision is final and irreversible. The referee shall 
inform coach B of the coach A decision.
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ART. 29 - 24 seconds - IF USED IN 

COMPETITION

PLAY DIRECTION

•Backcourt

• Reset to 24 

seconds,

after OPPONENT’s 

foul, violation or 

basket

•Frontcourt

• Reset to 14 

seconds if more 

than 14 seconds

• No reset, 

if less than           

14 seconds
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ART. 29 - 24 seconds  - IF USED IN 

COMPETITION

WHENEVER A FOUL OR VIOLATION IS 

CALLED ON THE TEAM IN CONTROL OF THE 

BALL

1. SHOT CLOCK 

SHALL BE RESET

2. THROW-IN
FOR THE 

OPPONENT 

TEAM WITH 

RESET

A. 24 SECONDS

IF THROW-IN IN 

THE BACKCOURT 

B. 14 SECONDS

IF THROW-IN IN 

THE 

FRONTCOURT 

24

14
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29.2.2.
The shot clock shall be reset (as noted below) whenever a throw-in is 
awarded to the opponents’ team after the game is stopped by an official for a 
foul or violation (including for the ball having gone out-of-bounds) committed 
by the team in control of the ball.

The shot clock shall also be reset if the new offensive team is awarded a 
throw-in according to the alternating possession procedure.

If the throw-in is then administered in that team’s:

• Backcourt, the shot clock shall be reset to a new 24 seconds.
• Frontcourt, the shot clock shall be reset to 14 seconds.
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ART. 50 SHOT CLOCK OPERATOR : DUTIES

Ball lodged between the ring and the backboard

Reset 24” IF BALL FOR 

TEAM B, who DID NOT 

control the ball

Reset 14” IF BALL FOR 

TEAM A, who controlled 

the ball

Jump Ball 

Situation
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IF USED IN COMPETITION – SHOT CLOCK OPERATION SHOULD  



A team gains 

control of a live 

ball on the 

playing court 

24
Throw-in after a 

valid field goal

Throw-in from 

the backcourt 

after a foul or 

violation by an 

opponent from 

the opposition

team

The game being 

stopped 

because of  an 

action 

connected with 

the team in 

NOT control of 

the ball

ART. 29 - SHOT CLOCK 

reset 24 seconds PRINCIPLES 

24 24 24
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The same team 

recovers ball 

control after an 

unsuccessful 

shot (ball 

touches the ring)

14

Throw-in from 

the frontcourt 

after a foul or 

violation by the 

opponent team

Throw-in during 

an 

Unsportsmanlik

e/Disqualifying/ 

penalty from the 

throw-in line in 

the front court

Last 2 minutes / 

TIME-OUT & 

Coach’s option: 

Throw-in from 

the frontcourt 

with 14 or more 

seconds of 

possession

14 14 14

ART. 29 - SHOT CLOCK 

reset 14 seconds PRINCIPLES 
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The game 

being stopped 

because of an 

action  

connected 

with the team 

in control of 

the ball

The game 

being stopped 

because of an 

action not 

connected 

with either 

team, unless 

the opponents 

would be 

placed at a 

disadvantage

no 

reset

Last 2 minutes 

/ Time-out & 

Coach’s 

option: 

Throw-in from 

the frontcourt 

with 13 or less 

seconds 

The team 

controlling 

the ball takes 

the throw-in 

after the ball 

having gone 

out-of-

bounds

A technical 

foul is 

committed 

by the team 

in control of 

the ball

no 

reset

no 

reset

no 

reset

no 

reset

ART. 29 - SHOT CLOCK 

No reset PRINCIPLES
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ART. 36 - TECHNICAL FOUL  -

Basketball Victoria have decided to introduce the following penalty for all State 
Competitions. 
The penalty will be 2 shots and possession at the thrown in line in the front court.

To resume:

Possession to the team 

who received the free 

throws at the throw in 

line in the teams 

frontcourt

Penalty:

2 free throws,

To be administered 

immediately (but after time-out)
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ART. 36 - TECHNICAL FOUL  - Basketball Victoria have adopted this 
process for all State organised Leagues and events

To resume:

Possession at the 

throw in line in the 

team’s front court.  (14 

seconds on shot clock)

Penalty:

2 free throws, plus 

possession, 

To be administered 

immediately (but after time-out)
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Victorian State League/Events Rule:

If a technical foul is committed:
• By a player,  a technical foul shall be charged against him as a player 

foul and shall and shall count as one of the team fouls.
• By team bench personnel, a technical foul shall be charged against 

the coach and shall not count as one of the team fouls.

Penalty:

The game shall be resumed as follows:
The opponents shall be awarded 2 free throws, followed by a throw in at 
the throw-in line in the teams front court. (as for USF and Disqualifying 
Fouls)
• The free throw shall be administered immediately. After the free 
throw, the throw-in shall be administered to the team who received the 
free throws. 

24



Art. 37 Unsportsmanlike foul

37.2. Penalty

37.2.2. Free throw(s) shall be awarded to the player who was fouled, followed by:
• A throw-in from the throw-in line in the team’s frontcourt.

Art. 38 Disqualifying foul

37.2. Penalty

37.2.2. Free throw(s) shall be awarded to the player who was fouled if there was 
contact or to any opponent nominated by the coach,  followed by:
• A throw-in from the throw-in line in the team’s frontcourt.
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ART. 39 - FIGHTING

If a team member 
(substitute, manager, doctor 

etc...) leaves the team 

bench area during a 

fight

Without being involved:

disqualified & Tech Foul 

to coach“F”  

( 2 Free Throws  + 

Possession ) x team

Being actively involved:

disqualified foul

“D”  (2 Free Throws  + 

Possession ) x person
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